Camellia sinensis | |
Scientific name | Camellia sinensis |
Scientific name authority | Camellia sinensis L. |
Japanese name | チャ, チャノキ![]() |
Taxonomy ID | 4442 |
Phylum division | - |
Family | Theaceae |
Family(Japanese) | ツバキ科 |
Genus | Camellia |
Genus(Japanese) | ツバキ属 |
Species | sinensis |
Variety | - |
Common name | Tea, black tea |
Common name(Japanese) | チャ |
Synonym | Camellia sinensis (L.) Kuntze |
Links (DFCI) | - |
Resource info | - |
Reference | doi: 10.1270/jsbbs.62.263 |
Sequencing method | - |
Reads count | - |
Assembly method | - |
Sequencing depth | - |
Gene annotation method | - |
Contig count | - |
Scaffold count | - |
Gene count | - |
Chromosome count | 2n=30 |
Covered region | - |
Genome size | 4000 |
ORF count | - |
GC content | - |
Contact | - |
Country | - |
Links (GOLD) | - |
Links (NCBI Genome) | NCBI: Genome information for Camellia sinensis |
Description | An evergreen tree belonging to the Theaceae family, cultivated in temperate areas with high annual rainfall. Cultivation of this species originated in China, India and Sri Lanka, and the custom of drinking tea made from this plant promoted its spread from China throughout the eastern and western world. Chinese varieties (var. sinensis), which are adapted to lower temperatures, are cultivated mainly in Japan and China, and are suitable for making green tea. Assam varieties (var. assamica) are cultivated in tropical regions, such as India, and are suited to making black tea. Characteristic chemical components of tea include caffeine, catechin, theanine and vitamin C. Amongst land plant species, the amino acid theanine has so to date only been found in tea. Tea cultivation requires large amounts of nitrogen fertilizer and the amount applied affects the theanine content in leaves. |
Description(Japanese) | ツバキ科ツバキ属。温暖多雨地域で栽培される常緑樹。栽培の起源は中国、インド、スリランカといわれており、飲用の風習は中国から東西に伝播した。中国種(var. sinensis)とアッサム種(var. assamica)の二種に大別される。中国種は、葉が小さく丸い低木で、寒さに強く、緑茶製造に適している。主な栽培地域は、中国と日本である。一方アッサム種は、葉が大きく先がとがった高木で、寒さに弱く、紅茶製造に適している。インドなどの熱帯地域で栽培されている。茶の特徴的な成分には、カフェイン、カテキン、テアニン、ビタミンCなどが知られている。中でもテアニンはチャで発見されたアミノ酸で、他の高等植物では見つかっていない。葉を収穫するチャは、その栽培に多量の窒素施肥を必要とするが、窒素施肥量がテアニン含量に影響することが分かっている。他殖性であり、国内では交雑育種が主流である。野菜茶業研究所において炭疽病に対する抵抗性の選抜マーカーの開発が行われ、炭疽病抵抗性の検定法が公開されている(ENGEI MARKER PROJECT ? チャ)。 参考文献 |
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